Comuna Cozmeni este una dintre cele mai importante localitati din Bazinul Ciucului, aflându-se la o înaltime de 650 m deasupra nivelului marii. Localitatea este situata la 22 km departare de municipiul judetului Harghita, Miercurea Ciuc si la 10 km de Tusnad Bai. Fiind asezat pe lânga soseaua 11B accesul în localitate este usor.
Cu ocazia recensamântului din 1992 în localitate s-au consemnat 1403 locuitori, dintre care 1398 maghiari si 5 români.
Asemanator multor localitati din Secuime, prima atestara documentara a comunei Cozmeni dateaza din 1332, an în care se mentioneaza existenta unei parohii autonome si faptul ca preotul acestuia Imre, platea 3 ,,banalis” pentru zeciuiala papala (Emericus de SS. Cosma et Damiano solv. 3 ban. ant.”). Numele localitatii provine de la Sfântul Cosma, martir ucis cu ocazia prigoanelor împotriva crestinilor, ordonate de împaratul Diocletian în secolul III. î. Hr.
Evolutia localitatii Cozmeni în Evul Mediu a fost lenta, cum atesta si o conscriptie realizata în 1567, din care rezulta ca în localitate existau numai 17 ,,porti”. Cozmeni este renumit si datorita legislatiei proprii care a fost elaborata si adoptata înca în anul 1608. Cea mai veche si în acelasi timp cea mai reprezentativa cladire a comunei Cozmeni este biserica fortificata (romano-catolica), aflata în centrul localitatii. Aceasta dateaza de la sfârsitul secolului al XV-lea si a fost construita initial în stil gotic. Pe parcursul secolului al XVIII-lea a suferit o serie de renovari. În spiritul contrareformei, aceste renovari au fost efectuate în stil baroc. Cel care a initiat aceste lucrari a fost preotul catolic Tompos Péter, de numele caruia se leaga si edificarea capelei aflata pe malul lacului Sfânt Ana.
Pe lista monumentelor istorice din judetul Harghita figureaza si crucea de piatra existenta în curtea bisericii, realizata în stil baroc în 1710. Pe lânga biserica romano-catolica, în registrul monumentelor istorice din Judetul Harghita este mentionat cladirea parohiei (care în urma renovarii efectuate în 1883 a capatat caracterul uni veritabil conac), precum si casa de lemn a lui Szocs Lajos (construit în 1882). Pe parcursul secolelor XVII-XVIII Cozmeni s-a confruntat cu o serie de evenimente nefericite. În 1661, politica filohabsurgica a principelui Transilvaniei, Kemény János a atras reactia imediata a turcilor. Trupele otomane condus de Ali, pasa de la Buda au devastat alaturi de alte localitati din zona Ciucului si satul Cozmeni. În 1719 localitatea a avut de înfruntat o epidemie de ciuma, careia i-au cazut victime 826 dintre locuitorii satului. În amintirea victimelor, în 1720 a fost asezata o placa comemorativa pe zidul care împrejmuieste biserica romano-catolica.
Un moment important în viata economica a comunei Cozmeni reprezinta acele documente de privilegii, emise la începutul secolului al XIX-lea prin care localitatea a dobândit dreptul de a organiza târguri. Începând cu anul 1833, Cozmeni avea dreptul de a organiza târguri mari în zilele de Sf. Paul si Sf. Stefan, iar începând cu anul 1841 târguri saptamânale în fiecare zi de marti.
Printre personalitatile care s-au nascut la Cozmeni trebuie mentionat Bálint Gyula, preot, scriitor si traducator, Dr. Balázs Endre, rector al Teologiei roman-catolice de la Alba-Iulia la începutul secolului al XX-lea si Dr. Boga Alajos, vicar episcopal în anii ’50 ai secolului trecut.
Populaţia stabilă al comunei se prezintă astfel :
Anul 1992 | Anul 2002 | |
---|---|---|
total comună | 2024 | 2014 |
Cozmeni | 1403 | 1382 |
Lăzăreşti | 621 | 632 |
În anii trecuţi localitatea Cozmeni a fost comună, dar în anul 1968 s-a comasat la comuna Sânmartin, care a fost centrul comunei şi localitatea Cozmeni şi Lăzăreşti a figurat ca sate aparţinătoare. În anul 2002,cu legea nr.103 a fost reînfiinţat comuna Cozmeni.