Stimate cititor!

Bine aţi venit pe pagina comunei Cozmeni!

Cu stimă: Szántó László
primar

Lăzărești

Lazaresti se afla la o distanta de 3 km de resedinta de comuna Cozmeni, la o înaltime de 650 m deasupra nivelului marii. Potrivit recensamântului din 1992 localitatea avea 621 de locuitori (de mentionat ca în perioada interbelica numarul locuitorul era mai mult de 800).

Prima atestare documentara a satului Lazaresti dateaza din 1365. Localitatea este mentionata de voievodul Transilvanei Dénes într-o scrisoare adresata vicevoievodului Péter. Este interesant si faptul ca în epoca medievala localitatea a facut parte din comitatul Alba. Numele localitatii provine probabil de la familia Lázár din Lazarea, o familie nobili din al carui domeniu a facut parte vreme îndelungata si satul Lazaresti.

Monumente

Printre edificiile mai reprezentative trebuie sa mentionam biserica romano catolica, construita în 1883 (vechea biserica a fost mistuita de flacari în anul 1882) si biserica greco catolica (Biserica Sf. Nicolae), întemeiata în 1742. Tot în categoria monumentelor istorice este consemnata si conacul Miklóssy, azi casa de cultura a localitatii.

Pe teritoriul satului exista mai multe izvoare de apa minerala, potrivit unor consemnari din epoca, numarul acestora atingea cifra de 48. În viata locuitorilor din Lazaresti prelucrarea pietrei a ocupat un rol foarte important cum atesta numeroasele edificii, crucile din piatra. În perioada interbelica localitatea avut si o cariera de piatra.

Română